Jelenlegi hely

Új csemege a maradékból

Amikor „nagymama” receptek alapján sütök valamit, akkor biztos lehetek benne, hogy a hozzávalókból nem marad felesleg. De nem minden recepttel van ez így, és el is számolhatja magát az ember. Az ünnepi készülődés alatt pedig jól is jöhet egy kis többlet, mivel a kimaradó hozzávalókból ötletes csemegék készülhetnek.

Ezekkel az ötletes ételekkel sikeresen elverhetjük csemetéink éhségét, és elterelhetjük a figyelmüket a karácsonyra készülő remekművekről.

Íme néhány ötlet:

Mák, tojás

Ha marad otthon mák, finom mákos guba készülhet belőle. A felvágott kifli karikákat fél liter tej, 4 tojássárgája, 4 kanál cukor és a maradék mák keverékébe forgatjuk, majd hőálló tálba rakjuk. A tetejére a cukorral felvert tojásfehérjét tesszük, majd összesütjük.

Több sárgája fogy, mint fehérje? A feleslegessé vált fehérjét kemény habbá verjük és cukros darált diót forgatunk bele óvatosan, hogy a hab ne törjön össze. A masszát nagy tepsire tett sütőpapírra halmozzuk kanalanként és legalacsonyabb fokozaton sütőbe tesszük. Inkább szárítjuk, mint sütjük. Csak kihűlve vesszük le a sütőpapírról. Nagyon finom édesség készül így a „maradék energiából”.

A sárgája maradt ki? Én omletthez szoktam felhasználni, egy kanál liszten verem fel a sárgákat és a mellé szánt teljes tojásokat. Egy korty tejet adok még hozzá, és ízlés szerint sajtot. A serpenyőben előre sütöm a sonkát, vagy szalonnát, kolbászt, ráöntöm a tojást, de nem darabolom, mint a rántottát, hanem fordítom, mint a palacsintát. A kész omlettre bőven sajtot reszelek.

De legutóbb a férjem nagymamája a forrásban lévő zöldséglevesbe keverte a pogácsából kimaradt kis sárgáját, és finom kis levesbetétet kapott, kínai levesekben kóstolunk hasonlót.

Alma párolva, facsarva

A fölöslegbe maradt párolt almát palacsintába lehet felhasználni. A hagyományos palacsintatésztába nyersen, nagylyukú reszelőn is reszelhető alma, de igazán aromás a fahéjas, cukros, párolt almával lesz a palacsinta. Vigyázzunk, hogy ne tegyünk bele sokat a nyers tésztába, akkor gondunk lehet a kisütéssel. Az almás palacsinta egyébként is vastagabb szeletté sül. Savanykás-édeskés íze miatt mi töltetlenül szoktuk megenni, de az összes hagyományos töltelékkel nagyon finom.

Én, ha friss almalevet facsarok otthon gyümölcscentrifugával az almaszezonban, akkor a kifacsart pépből, kis almaléből és vaníliapudingból krémet főzök, szögletes háztartási kekszre kenem, több emelet magasan, a tetejére pedig a mikulásból megmaradt tejfigurákból csoki réteget olvasztok.

Sült húsok

A sültekből ízelítőt adhat a lenyesett darabokból készülő (majonézes) saláta. A gyerekeknek pedig biztos nem kell kétszer kínálni az amerikai módra megrakott szendvicseket, a vékony csíkokra vágott hússal, zöldségekkel és sajttal.

Trükkök süteményekkel

A máglyarakást, mint a megszáradt kifli és zsemle újrahasznosításának módszerét mindenki ismeri. De el lehet készíteni szikkadt kalácsból, vagy más édes vagy semleges péksüteményből, pl. briósból is.

A körbevágott süteményszélekből egy kis csokoládé- vagy vanília sodóval és tejszínhabbal készülhet a gyors „somlói galuska”.

Karácsony előtt, a szünidőző gyerekeid és otthon sertepertélő férjed úgyis hálás közönsége lesz minden, a konyhából kikerülő édességnek és csemegének.

Ha a te konyhádban is új ételek születnek a feleslegből, oszd meg velünk az ötleteidet!

Ági, Csabaimami 

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére