Jelenlegi hely

Fűszernövények tavasztól őszig

A fűszernövények használata a konyhában reneszánszát éli. Régen – és sok helyen ma is – megtalálhatók a kiskertekben vagy cserepekben az erkélyeken, teraszokon.

Fűszernövények a konyha közelében

Régen és ma

Az étkezési kultúra fejlődése magával hozta a zöldfűszerek egyre szélesebb körű használatát. Ma megcsodálunk egy-egy fűszerkertet és kevesen emlékeznek arra, hogy régen a falusi konyhakertekben a háziasszonyok maguk termelték meg a konyhában használt fűszernövényeket: petrezselymet, kaprot, majoránnát, rozmaringot, kakukkfüvet, tárkonyt, szurokfüvet, zsályát, csombort. Ha van kiskerted, ezt ma is megteheted. Ha nincs, megteheted teraszon, erkélyen cserépben. A zöld fűszerek használata reneszánszát éli, az igényesebb éttermek egy részének is van saját fűszerkertje.

Milyen fűszernövényeket nevelj cserépben

Ez több tényezőtől függ, elsősorban attól, hogy mennyi helyed van a cserepek elhelyezésére. Arra kell gondolnod, hogy amikor a kis növényt hazaviszed, egy-két nap után át kell ültetned egy nagyobb cserépbe, mert különben nem fog fejlődni, sőt tönkre is mehet. Átültetésükhöz 15, 20 és 25 cm-es cserepeket, vagy balkonládákat használhatsz.

Petrezselymet, kaprot nem érdemes otthon nevelned, mert megveheted a piacokon és a kapor nem is igazán szép látvány és elég magasra nő. Tájékoztatásul néhány javaslat:

  • nagy cserép: rozmaring, tárkony, citromfű, menta
  • közepes cserép: zsálya, bazsalikom, borsikafű (csombor), szurokfű (oregano)
  • kis cserép: majoránna

bazsalikom

szurokfű (oregano)

rozmaring

kakukkfű

tárkony

Mire van szükségük a fűszernövényeknek

Ha cserépben nevelsz fűszernövényt, jó ha tudod, hogy mire van szükségük:

  • napfényre (napos helyen fejlődnek jól, árnyékban, fényszegény helyen nem)
  • megfelelő minőségű és elegendő mennyiségű földre (laza, kissé homokos föld, a kötött talaj nem megfelelő)
  • vízre (rendszeres öntözésre).

Ha ezek a feltételek teljesülnek, a fűszernövények szépen fejlődnek és egész nyáron ellátnak zöld fűszerrel.

Fűszerezés

A fűszernövények használata

A fűszerek elsőrendű feladata az ételek élvezeti értékének növelése, de ezen kívül más értékes tulajdonságokkal is bírnak:

  • az ételek ízének javítása
  • étvágyjavítók, segítik az emésztést
  • egyesek vitamin tartalommal, gyógyhatással is rendelkeznek
  • rovarirtó és molyűző hatásuk is ismert. (egyes fűszernövények, pl. a bazsalikom a bejárat közelében tartva védik a lakóteret a legyektől és más rovaroktól).

A fűszerezés művészete

 A fűszerezés a konyhaművészet tárgykörébe tartozik és nem lehet egy-két hónap alatt megtanulni. Az előírt mennyiségek mindig hozzávetőlegesek, mert mindenkinek más az ízlése.

Alkalmazkodni kell

  • a szokásokhoz
  • az étel mennyiségéhez
  • az esetleges diétákhoz
  • a klímához.

Mégis van néhány alapelv, amelyhez érdemes tartani magad:

  • a fűszerzés legyen túlzásoktól mentes, mértéktartó
  • alkalmazkodjon az étel jellegéhez
  • legyen finom aromájú, esetleg pikáns
  • az ételnek ne vegye el az ízét, hanem csak javítsa (íz kiemelő vagy íztompító hatásával).

Ha türelemmel gyakorlod, az eredmény magáért fog beszélni.

Háztartás Ma oldal
www.haztartas-ma.hu

Fűszernövények termesztése otthon
https://www.haztartas-ma.hu/index.php/fuszerezes/fuszernoveny/fuszernove...
termesztese/
Fűszernövények gyógyításra
https://www.haztartas-ma.hu/index.php/helyes-taplalkozas/fuszernovenyek-...

A szerző további cikkei: Pap Zsuzsa Háztartás Ma oldal

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére