Jelenlegi hely

A panírozás titkai

Panírozás: a sütni való élelmiszerek sütés közbeni védelmére szolgál, megvédi azokat a kiszáradástól, miközben ő maga ropogósra sül, és ezzel még javítja is az étel élvezeti értékét.

Panírozható élelmiszerek

Többféle élelmiszer van, amelyeket lehet panírozni és utána forró olajban kisütni:

  • halak (édesvízi és tengeri halak – itt rántott harcsa - egy része, haltej)

  • húsok (csirke, sertés, borjú)

  • máj (csirke és sertésmáj), velő (sertés)

  • sajt

  • zöldségek (brokkoli, tök, cukkini, padlizsán, gombafejek)

  • gyümölcsök (alma, banán)

A panírok fajtái

Nagyon sokféle panír van, lehet közöttük válogatni:

  • liszt
  • paprikás liszt
  • paprikás liszt zsemlemorzsával
  • liszt, felvert tojás, zsemlemorzsa
  • liszt, felvert tojás, zsemlemorzsa (különféle kiegészítőkkel: szezámmag, sajt, mogyoró, mandula)
  • liszt, felvert tojás, pankó morzsa
  • liszt, felvert tojás
  • liszt, felvert tojás, reszelt krumpli
  • sörtészta
  • palacsintatészta

Híres panírok

A híres nevet viselő panírozott húsok

  • bécsi szelet (liszt, tojás, zsemlemorzsa)

Itt érdemel említést, hogy a nálunk sokszor leszólt rántott szelet Bécsben, az eredeti hazájában idegenforgalmi nevezetesség lett. A belvárosban van egy étterem: a Fliglmüller, ahol a tányérnyi rántott szeletet borjúból vagy sertés-szűzbő készítik és krumplisalátával tálalják. Még internetes asztalfoglalás esetén is többnyire sorba kell állni a világhíres rántott szeletért.

  • párizsi szelet (liszt, tojás)

  • ponty Orly módra (liszt, sörtészta)

  • mátrai borzaska (liszt, tojás, reszelt krumpli)

Megjegyzés:

A képeken látható ételek szinte mindegyikét (és még többet is) megtalálod az oldalamon.

A panírozás és sütés praktikái

A húsok panírozása és a panírozott húsok sütése egyszerűnek tűnik, de valójában nem az, mert sok apró feltétele van annak, hogy a kész étel valóban élvezhető legyen. Ezek közül vannak olyanok, amelyek általánosak, és vannak olyanok, amelyek egyes élelmiszerekre vonatkoznak. Itt felsorolom a legfontosabbakat:

  • A húst ne sózd be előre, mert levet enged, és sütés után száraz lesz.
  • A zöldségeket panírozás előtt blansírozd (rövid ideig tartó főzés), mert jobban tapad rá az első panír réteg.
  • A kisebb darabokat (pl. csirkemáj, karfiol rózsák, gombafejek stb.) magasabb szélű, kisebb edényben inkább csak rázogatással panírozd.
  • A sajtot panírozás előtt forgasd meg tejben (így jobban tapad rá a liszt)
  • Ne panírozz előre, csak közvetlenül a sütés előtt (a rántott húst sokan már előző nap bepanírozzák) – mert a panír átnedvesedik és nem lesz ropogós és helyenként le is válik.
  • Ügyelj arra, hogy a panír rétegek mindenhol fedjék be a felületeket.
  • Ne rakd a panírozott darabokat egymásra.
  • A zsemlemorzsát ne nyomkodd bele a húsokba. 
  • A sütésnél a zsír vagy olaj érje el azt a hőmérsékletet, amelyben a hús rögtön sülni kezd. Ezt egy kis darabka panírozott anyaggal kipróbálhatod. Egy perc után fordítsd meg a hússzeleteket, hogy a másik oldalán a süljön meg hirtelen a bunda. Ezután vedd kicsit alacsonyabbra a hőmérsékletet, hogy a hús jól átsüljön. Az edényre ne tégy fedőt, a húst – amikor az egyik oldala átsült, fordítsd meg és süsd át a másik oldalát is. (Ezzel sokan nem értenek egyet, a hús egyik oldalát fedő alatt sütik. A te döntésed, hogy melyik módszert választod. 
  • A megsült darabokat szűrőkanálon csepegtesd le, majd papírtörlővel bélelt mélyebb tálra szedd ki. Állítva helyezd a tálra, hogy a maradék olaj lecsepegjen.

A panírozott, sült ételek tálalása

A panírozott húsok frissen sütve a legjobbak. Ezért inkább csak szűk családi körben célszerű készíteni. Vendégeknek nem ajánlom, mert ott kell mellette állni, ami vendégek esetében nem szerencsés megoldás.

A szerző további cikkei: Pap Zsuzsa Háztartás Ma oldal

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére